top of page

Kleine lesgroepen

SKUI wil kwaliteit bieden en werkt daarom in kleine lesgroepen. Studenten doen in een korte tijd van een of twee lesdagen maximaal kennis, vakmanschap en praktijkervaring op. In kleine groepen is er ook meer dan voldoende aandacht voor vragen van de student en tijd voor persoonlijke bijsturing/training. De lesgroep start met minimaal vijf en maximaal zes personen.

Basisopleiding

 

Studieprogramma

Naast thuisopdrachten en een deel van de theorie vooraf online, bestaat de praktijkgerichte opleiding tot Uitvaartinterviewer uit twee lesdagen.

 

Lesdag 1 (9.30 tot 17 uur)

De eerste dag krijg je de basistheorie van interviewen en maak je begin met de praktijk van het Uitvaartinterview. Je leert over het verschil tussen bestaande interviewvormen en wat een Uitvaartinterview anders maakt. Aan de hand van je toelatingsopdracht en praktijkvoorbeelden leer je over de verschillende soorten vragen, het belang van luisteren en observeren, Je leert over eerste indruk, kennismaking en omgaan met een familie in verdriet.

Aan het einde van de eerste lesdag word je voorbereid op je thuisopdracht die de tweede les aan bod komt.

 

Lesdag 2 (9.30 tot 17.30 uur)

In de tweede lesg kijken we vanuit je thuisopdracht goed naar je eigen rol als interviewer, wie jij bent en hoe je reageert. In deze les draait het om zelfpresentatie, zelfkennis en zelfreflectie. Je ontdekt je valkuilen en hoe belangrijk het is om jezelf goed te kennen om een goede uitvaartinterviewer te zijn. Je leert in de praktijk je eigen communicatieve vermogen kennen.

De tweede lesdag bereidt jou praktisch van A tot Z voor op een Uitvaartinterview. Van een goed voorgesprek tot de structuur van een interview en het uitvoeren van eventuele rituelen.

Je hebt je thuisopdracht goed voorbereid: je eerste Uitvaartinterview dat je hebt met een voor jou onbekende man/vrouw die werkelijk iemand is verloren.

Je gaat daarmee je eerste Uitvaartinterview (in een lessituatie) in de praktijk brengen samen met één Uitvaartinterview-ritueel. De interviews worden daarna uitgebreid geëvalueerd met aanvulling van tips en tools.

Opleiding voor gevorderden

Lesdag 1 (10.00 tot 16.00 uur)

Deze verkorte opleiding richt zich minder op het vakmanschap van de interviewer en spitst zich meer toe op wat een Uitvaartinterview anders maakt dan een journalistiek of gemiddeld humaninterest interview. Met name het omgaan en oefenen als interviewer met emoties van allerlei aard krijgt extra aandacht.

Als vakvrouw/man maak je kennis met de uitvaartwereld en zijn specifieke sfeer en setting. Er is aandacht voor de do’s en dont’s die specifiek gelden bij een Uitvaartinterview als ook hoe het Uitvaartinterview  bedacht en bedoeld is, inclusief twee basis-rituelen.

bottom of page